hormonske nadomjesne terapije raka dojke

Hormonska nadomjesna terapija, također se spominju kao HRT-a, koristi se za ublažavanje simptoma menopauze, posebno vruće trepće i osteoporoze. Žena na hormonske terapije obično traje i estrogen i progestin. Žene koje su imale histerektomiju može uzeti samo estrogen. Estrogen ublažava valunge i sprječava osteoporozu. Međutim, samim estrogenom može povećati rizik od razvoja raka maternice.

Prema Zakonu o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, mnogi zdravstveno osiguranje planira se osigurati slobodan ženskih preventivne usluge, uključujući i mamografiju, kontracepcije i dobro woman posjeta. Uči više.

Centar za zdravstveno osiguranje

Ne samo u kombinaciji HRT povećava rizik od razvoja raka dojke, ali i povećava šanse da se rak će se naći na višem stupnju. To je zbog svog utjecaja na smanjenje učinkovitosti mamografija stvaranjem gušće tkivo dojke.

Ako više ne imati maternicu, sama estrogena može se dati za simptome menopauze. To vjerojatno ne povećava rizik od razvoja raka dojke mnogo, ako uopće. U ožujku 2004. godine, zaključeno je iz WHI studije da su oni koji estrogen imao samo nema povećanog rizika od raka dojke ili srčane bo; Međutim, čini se estrogen povećati nečije rizik od moždanog udara.

Ako ste s obzirom na HRT za ublažavanje simptoma menopauze, razgovarajte sa svojim liječnikom kako bi raspravljali o rizicima i koristima. Zajedno možete odlučiti što je pravo za vas.

Hormonska nadomjesna terapija je učinkovit tretman za ublažavanje valunga menopauze. No, poznata veza između hormonske terapije i povećanog rizika od raka dojke je obeshrabrilo mnoge žene i njihove liječnike iz odabiru ili preporuku ovaj tretman.

Vrsta hormonske terapije (estrogen ili samo kombinacija estrogena i progestin), kao i ženinih individualnim karakteristikama, faktorima rizika, i težini simptoma menopauze, treba uzeti u obzir prilikom vaganja rizika i koristi od HRT-a. Odluka da se koristi hormonsku terapiju nakon menopauze treba obavljati žene i njezine zdravstvene provider nakon vaganja svih potencijalnih rizika (uključujući bolesti srca, raka dojke, moždani udar, i krvnih ugrušaka) i naknada (olakšanje simptoma menopauze i prevenciju osteoporoza).