IBD ili IBS: u čemu je razlika?

To je lako pomiješati ove uvjete, jer njihova imena zvuče dosta slično. No, upalne bolesti crijeva (obično naziva IBD) i sindrom iritabilnog crijeva (skraćeno na IBS) nisu iste.

IBD je strukturni bolest. To znači da postoji temeljna fizička oštećenja koja uzrokuje simptome. Liječnici mogu vidjeti kronične upale ili čir kad ispitati crijevo s X-zrakama, endoskopije, kirurgija, ili biopsije. Crohnova bolest i ulcerozni kolitis su upalne bolesti crijeva.

IBS, s druge strane, što liječnici poziv funkcionalan bolesti. Netko s ovom vrstom bolesti imat će skupinu simptoma, ali testovi ne pokazuju nikakvu fizičku objašnjenje za te probleme. Dakle, čak i ako se simptomi izgledaju više kao IBS, ako liječnik utvrdi da je bilo upala u crijevima, vaša dijagnoza bit će IBD.

Od IBD i IBS su i kronična stanja koja utječu na crijevo, oni imaju neke preklapaju znakove upozorenja: boli trbuh i proljev. Osim toga, obojica imaju tendenciju da se dijagnosticira kod mladih ljudi.

IBS može uzrokovati zatvor, dodatni plin, mučninu, ili da se osjećate kao da je hitno potrebno imati stolicu.

No, ostali simptomi su jedinstveni za IBD, uzrokovana upala u crijevima. Oni uključuju

Ako primijetite ove crvene zastave, vaš liječnik će vjerojatno sumnjate da imate IBD ili drugi strukturni bolest – ne IBS.

Liječnici koriste nešto što se zove “Rim kriterije” odlučiti, ako imate sindrom iritabilnog crijeva. Prema kriterijima, vi svibanj biti s IBS dijagnosticirati ako imate bolove u trbuhu ili nelagoda u trajanju od najmanje 3 dana mjesečno za 3 mjeseca. Bol ili nelagoda mora ispunjavati najmanje dva od sljedećih

U nekim slučajevima, liječnici će vam dijagnosticirati sa IBS samo pomoću ove standarde. No, u mnogim slučajevima, posebno ako imate i druge simptome koji upućuju na IBD, dobit ćete testove kako bi saznali da li postoji bilo krvarenja ili upale u probavnom traktu. Ako postoji, onda ne morate IBS.