kako dijabetes uzrokuje sljepoću – pregled tema

Dijabetes trendovi

Tijekom vremena, visoka razina šećera u krvi od dijabetesa dovesti do oštećenja mrežnice, sloj na stražnjem dijelu oka koji snima slike, te ih šalje kao živčane signale u mozak. Bilo dijabetička retinopatija razvija djelomično ovisi o tome kako visoki krvni šećer razina bila i koliko dugo su bili iznad ciljanog raspona. Druge stvari koje mogu povećati rizik za dijabetičke retinopatije uključuju visoki krvni tlak, trudnoća, obiteljsku povijest stanja, bolesti bubrega, visoki kolesterol, i da li pušite.

Ranim fazama oštećenja mrežnice nazivaju nonproliferative retinopatija. Prvo, sićušne krvne žile zovu kapilare u mrežnici razviti oslabljena područja u zidovima zove microaneurysms. Kada se crvene krvne stanice pobjeći kroz ove oslabljenim zidove, male količine krvarenja (krvarenja) postaju vidljivi kada se mrežnica gleda kroz instrument zove oftalmoskop. Jasno vidjeti svoju mrežnicu, oftalmolog će povećati (šire) svoje učenike (koji služe kao prozor na stražnjoj strani oka), a također može koristiti posebnu boju kako bi pomogli identificirati krvne žile koje se mogu curi.

Tekućina iz krvi i bježi, što dovodi do žućkastih “tvrdim eksudata.” Ova vrsta oštećenja ne uzrokuje probleme s vizijom, osim ako neki od curenje tekućine je u blizini makule. (Makule je područje mrežnice koja je odgovorna za centralnog vida.) Oftalmolog koji se specijalizirao u liječenju mrežnice problema će pokušati zaustaviti curenje krvi pomoću lasera u procesu koji se zove fotokoagulacija. Korištenjem odgovarajuće odabrane laser, vaš oftalmolog može zapečatiti male krvne žile koje može iscuriti kad osoba ima nonproliferative i proliferativna retinopatija. U novije vrijeme, oftalmologa su pomoću injekcijske lijekove za liječenje curenje mrežnice.

Ako tekućina izlazi van u blizini makule, može poremetiti vid. To se naziva edem makule. Kao retinopatija postaje sve teže, dijelovi abnormalnih kapilara može postati zatvoren. To ubija dijelove mrežnice kapilare prethodno opskrbljeno krvlju. Te sićušne oštećeni dijelovi mrežnice nazivaju “vate” mrlje i može se vidjeti pomoću oftalmoskop.