limfedem

Limfedem odnosi se oteklina koja se događa uglavnom u jednom od vaših ruku i nogu. Ponekad obje ruke ili obje noge nabubri.

Limfedem je najčešće uzrokovana uklanjanjem ili oštećenjem vašeg limfne čvorove kao dio liječenja raka. To je posljedica blokade u vašem limfnog sustava, koji je dio vašeg imunološkog sustava. Blokada sprječava limfna tekućina iz isušivanje dobro, a nakupljanja tekućine dovodi do oticanja.

Nema lijeka za limfedem. Ali to se može upravljati s rane dijagnoze i marljivim brigu o svom zahvaćeni ekstremitet.

Limfedem znakovi i simptomi koji se javljaju u svom zahvaćenom ruci ili nozi, uključujući

Oteklina uzrokovana limfedem je u rasponu od blage, jedva vidljive promjene u veličini ruku ili nogu u ekstremnim promjenama koje čine ud teško koristiti. Limfedem uzrokovane liječenje raka se ne može dogoditi dok se ne mjeseci ili godina nakon tretmana.

Dogovorite sastanak sa svojim liječnikom ako primijetite trajne otekline ruku ili nogu.

Vaš Limfni sustav je ključno za održavanje svoje tijelo zdravim. To cirkulira protein bogat limfna tekućina kroz tijelo, prikupljanje bakterija, virusa i otpadne tvari. Vaš limfni sustav nosi ovu tekućinu i štetne tvari kroz svoje limfnih žila, što dovodi do limfnih čvorova. tada se otpad filtrirao limfocita – infekcije u borbi protiv stanica koje žive u svojim limfnih čvorova – i na kraju ispražnjeni od svog tijela.

Kada posjetiti liječnika

Uzroci sekundarni limfedem

Limfedem se događa kada se Limfne žile su u stanju da adekvatno drenažu limfna tekućina, obično iz ruci ili nozi. Limfedem može biti primarna ili sekundarna. To znači da se može dogoditi na vlastitu (primarni limfedem) ili može biti uzrokovana drugom bolešću ili stanjem (sekundarni limfedem). Sekundarni limfedem je daleko češći od primarne limfedem.

Svako stanje ili postupak koji oštećuje vaš limfni čvorovi ili limfne žile mogu uzrokovati limfedem. Uzroci uključuju

Uzroci primarne limfedem

Primarni limfedem je rijetka, naslijedila stanje uzrokovano problemima s razvojem limfne žile u tijelu. Specifični uzroci primarne limfedem uključuju

Što možeš učiniti

Faktori koji mogu povećati rizik od razvoja limfedem nakon raka, liječenje raka ili drugih sekundarnih uzroka uključuju

Što očekivati ​​od svog liječnika

Limfedem u ruci ili nozi može dovesti do ozbiljnih komplikacija, kao što su

Što možete učiniti u međuvremenu

Evo neke informacije kako bi vam pomoći da dobijete spreman za sastanak s liječnikom.

Popis sljedeće

Za limfedem, neka osnovna pitanja pitajte svog liječnika uključuju

Ne ustručavajte se postavljati druga pitanja, kao dobro.

Vaš liječnik je vjerojatno da će vam postaviti niz pitanja, kao što su

Držite otečene ud povišen koliko god je to moguće i štite kožu od ozljeda. Oteklina od limfedem možda tupa bol od ozljede ili spali, tako da ne koriste za grijanje jastučići na zahvaćeni ekstremitet. Hidratizirati vašu kožu svaki dan.

Ako ste u opasnosti od limfedem – na primjer, ako ste nedavno imali operaciju raka uključuje svoje limfne čvorove – vaš liječnik može dijagnosticirati limfedem na temelju znakova i simptoma.

Ako je uzrok vašeg limfedem nije tako očito, vaš liječnik može naručiti imaging testovi da se pogled na vaše limfnog sustava. Ispitivanja mogu uključiti

Nema lijeka za limfedem. Liječenje se temelji na smanjenju oteklina i kontrolu boli. Limfedem tretmani uključuju

Masaža. Posebna masaže zove priručnik limfna drenaža može potaknuti protok limfne tekućine iz svoje ruke ili noge. Budite sigurni da su to učinili netko posebno obučena u tehnici.

Masaža nije za svakoga. Izbjegavajte masažu ako imate infekcije kože, aktivno raka, krvnih ugrušaka ili kongestivnog zatajenja srca. Također izbjegavajte masažu na dijelovima tijela koji su primili terapiju zračenja.

Kompresija haljine. Dugi rukavi ili čarape napravljene stisnuti ruku ili nogu potiče protok limfne tekućine iz vašeg zahvaćeni ekstremitet. Nosite odjeću kompresije prilikom vježbanja zahvaćeni ekstremitet.

Dobiti točan fit za svoju kompresije odjeće uzimajući stručnu pomoć. Pitajte svog liječnika gdje možete kupiti compression haljine u svoju zajednicu. Neki ljudi će zahtijevati custom-made compression haljine.

U slučajevima teškog limfedem, vaš liječnik može razmotriti operaciju za uklanjanje viška tkiva u ruci ili nozi kako bi se smanjila oteklina.

To može biti frustrirajuće znati da postoji lijek za limfedem. Međutim, možete kontrolirati neke aspekte limfedem. Da bi vam pomoći nositi se, pokušati

Ako ste imali ili će imati operaciju raka, pitajte svog liječnika da li će Vaš postupak uključivati ​​svoje limfne čvorove ili limfne žile. Pitajte ako vaš zračenja će biti usmjerena na limfne čvorove, tako da ćete biti svjesni mogućih rizika.

Kako bi se smanjio rizik od limfedem, pokušati

posjetite svog liječnika