lurasidone

Stariji bolesnici s demencijom povezanih psihoze liječeni atipičnim antipsihoticima su na povećan rizik od smrti. Lurasidone hidroklorid nije odobren za liječenje pacijenata s demencija povezanih psihoze. Povećan rizik od suicidalnog razmišljanja i ponašanja je pronađen kod djece, adolescenata i mladih odraslih osoba koji uzimaju antidepresive. Monitor za pogoršanje i pojavu suicidalnih misli i ponašanja.

Koristi za lurasidone

Terapijski Klasa: antipsihotik

lurasidone je dostupna samo sa svojim liječnikom recept.

Pri odlučivanju da koristite lijekove, rizici od uzimanja lijeka se mora odvagnuti dobro što će učiniti. To je odluka vi i vaš liječnik će učiniti. Za lurasidone, sljedeće treba uzeti u obzir

Obavijestite svog liječnika ako ste ikada imali bilo kakve neobične ili alergijsku reakciju na lurasidone ili bilo kojim drugim lijekovima. Isto tako obavijestite svog zdravstvenog radnika ako imate bilo koje druge vrste alergija, kao što je na hranu, boje, konzervansi, ili životinja. Za bezreceptnih proizvoda, pažljivo pročitajte etiketu ili uputstvo sastojaka.

Odgovarajuće studije nisu provedena na odnos dobi na učinke lurasidone u pedijatrijskoj populaciji. Sigurnost i učinkovitost nisu utvrđene.

Odgovarajuće studije provedene do sada nisu pokazali gerijatrijskih specifične probleme koje bi se ograničava korisnost lurasidone u starijih osoba. Međutim, lurasidone ne smije se koristiti za probleme u ponašanju u starijih osoba s demencijom.

Nema odgovarajućih studija u žena za određivanje rizika za dojenče prilikom korištenja ovog lijeka tijekom dojenja. Vaganje potencijalne koristi protiv potencijalnih rizika prije uzimanja ovog lijeka tijekom dojenja.

Prije Korištenje lurasidone

Iako određeni lijekovi ne smiju se koristiti zajedno na sve, u drugim slučajevima dvije različite lijekovi mogu se koristiti zajedno, čak i ako se interakcija može dogoditi. U tim slučajevima, vaš liječnik svibanj želite promijeniti dozu ili mogu biti potrebne druge mjere opreza. Kada uzimate lurasidone, posebno je važno da svom liječniku znati ako uzimate bilo koji od lijekova navedenih u nastavku. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

Korištenje lurasidone s bilo kojom od sljedećih lijekova nije preporučljivo. Vaš liječnik može odlučiti da te ne postupa s ovim lijekovima ili izmjenu nekih drugih lijekova koje uzimate.

Korištenje lurasidone s bilo kojom od sljedećih lijekova obično se ne preporuča, ali može biti potrebna u nekim slučajevima. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Određeni lijekovi ne smiju se koristiti na ili oko vremena jesti hranu ili jesti određene vrste hrane, jer može doći do interakcije. Korištenje alkohola ili duhana s određenim lijekovima može uzrokovati interakcije da se dogodi. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

Korištenje lurasidone s bilo što od sljedećeg se obično ne preporučuje, ali može biti nezaobilazna u nekim slučajevima. Ako se koriste zajedno, liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite lurasidone, ili vam dati posebne upute o upotrebi hrane, alkohola ili duhana.

Prisutnost drugih medicinskih problema mogu utjecati na korištenje lurasidone. Provjerite jeste li reći svom liječniku ako imate bilo kakve druge zdravstvene probleme, osobito

Uzeti samo kao lurasidone režiji svog liječnika, čak i ako se osjećate dobro. Nemojte uzeti više od lurasidone i ne uzimati češće nego vaš liječnik odredio. lurasidone najbolje radi ako postoji konstantan iznos u krvi. Kako bi se razine u krvi konstantno, uzeti lurasidone u isto vrijeme svaki dan i ne propustite niti doze.

Morate uzeti lurasidone s hranom (sadrži najmanje 350 kalorija).

Doza lurasidone će biti drugačiji za različite pacijente. Slijedite liječničke naloge ili upute na etiketi. Sljedeće informacije uključuje samo prosječne doze lurasidone. Ako vaš doza je različita, nemojte ga mijenjati, osim ako vam liječnik ne kaže da to učinite.

Količina lijeka koji se uzme ovisi o snazi ​​i medicine. Isto tako, broj doza uzmete svaki dan, vrijeme dopušteno između doza i duljina vremena uzmete lijek ovise o medicinski problem za koji koristite lijek.

Ako propustite dozu lurasidone, uzmi ga što je prije moguće. Međutim, ako je uskoro vrijeme za sljedeću dozu, preskočite propuštenu dozu i vratite se na svoje redovno doziranje raspored. Ne dvostruko dozu.

Spremite lijek u zatvorenom spremniku na sobnoj temperaturi, dalje od izvora topline, vlage i svjetla. Čuvati od smrzavanja.

Čuvati izvan dohvata djece.

Nemojte držati zastarjeli lijek ili lijek više nije potreban.

Pitajte svog liječnikom kako bi trebali raspolagati bilo kojeg lijeka ne koristite.

To je vrlo važno da vaš liječnik provjeriti svoj napredak na redovite posjete kako bi bili sigurni da lurasidone radi ispravno. Krvni testovi mogu biti potrebne za provjeru neželjenih učinaka.

Lurasidone ne smije se koristiti s ketokonazola (Nizoral®) ili rifampicin (Rifadin®, Rimactane®). Pobrinite se da Vaš liječnik zna koje lijekove uzimate ili ako započeti novi lijek.

Prestanite uzimati lurasidone i provjerite sa svojim liječnikom odmah ako imate bilo koji od sljedećih simptoma tijekom korištenja lurasidone: konvulzije (napadaje), poteškoće s disanjem, brzo kucanje srca, visoke temperature, visokog ili niskog krvnog tlaka, pojačano znojenje, gubitak kontrola mjehura, teška ukočenost mišića, neobično blijeda koža ili umor. To mogu biti simptomi ozbiljnog stanja koje se naziva neuroleptički maligni sindrom (NMS).

Pravilna uporaba lurasidone

lurasidone može uzrokovati kasne diskinezije (poremećaj kretanja). Provjerite sa svojim liječnikom odmah ako imate usne mljackanje ili stežu, puffing od obraza, brzo ili crv-like pokrete jezika, nekontrolirani pokreti ili žvakanje nekontrolirani pokreti ruku i nogu dok koristite lurasidone.

lurasidone može povećati količinu šećera u krvi. Provjerite sa svojim liječnikom odmah, ako ste povećana žeđ ili učestalo mokrenje. Ako imate dijabetes, možda ćete primijetiti promjenu u rezultatima urinu ili šećera u krvi testovi. Ako imate bilo kakvih pitanja, obratite se svom liječniku.

lurasidone može povećati svoju težinu. Vaš liječnik će možda provjeriti svoju težinu na redovnoj osnovi, dok koristite lurasidone. Razgovarajte sa svojim liječnikom o načinima kako spriječiti debljanje.

Lurasidone može privremeno smanjiti broj bijelih krvnih stanica u krvi, čime se povećava šanse za dobivanje infekcije. Ako možete, izbjegavajte ljude s infekcijama. Provjerite sa svojim liječnikom odmah, ako mislite da ste dobivanje infekcije, ili ako imate temperaturu ili groznicu, kašalj ili promuklost, donjeg dijela leđa ili sa strane bol, ili bolno ili teško mokrenje.

Vrtoglavica, lakomislenost, ili nesvjestice može doći, pogotovo kada bi se iznenada iz ležećeg ili sjedećeg položaja. Ustajanje polako može pomoći. Ako se problem nastavi ili pogorša, provjerite sa svojim liječnikom.

lurasidone može uzrokovati neke ljude da postanu pospano ili vrtoglavicu, ili da imaju problema s misli ili kontroli tjelesne pokrete. Pobrinite se da znate kako reagirate na lurasidone prije početka vožnje, strojevima, ili napraviti bilo što drugo što zahtijeva od vas da bude oprezan, dobro koordinirana, ili u stanju misliti dobro.

Izbjegavajte aktivnosti koje uključuju visoku temperaturu ili vlazi. lurasidone može smanjiti sposobnost tijela da se prilagodi na toplinu.

Lurasidone može uzrokovati neke ljude da se agitira, razdražljiv, ili prikaz drugih abnormalnih ponašanja. To također može uzrokovati neke ljude da imaju suicidalne misli i tendencije. Ako ste vi ili vaš njegovatelj primijetite bilo koji od ovih nuspojava, obavijestite svog liječnika odmah.

Mjere opreza tijekom korištenja lurasidone

lurasidone će dodati na učinke alkohola i drugih CNS umirenje (lijekovi koje će se pospano ili manje na oprezu). Neki primjeri CNS umirenje su antihistaminici ili lijekove za alergije ili prehlade, sedativi, sredstva za smirenje ili spavanje medicine, recept lijekova za liječenje boli, uključujući drugim opojnim sredstvima, lijek za napadaje (na primjer, barbiturati), za opuštanje mišića, ili anestetika, uključujući i neke stomatološke anestetika. Provjerite sa svojim liječnikom prije uzimanja bilo kojeg od gore dok koristite lurasidone.

Prije imate bilo kakve medicinske testove, recite liječniku zadužen da uzimate lurasidone. Rezultati nekih testova može utjecati lurasidone.

Nemojte uzimati druge lijekove osim ako su o tome sa svojim liječnikom. To uključuje recept ili neprepisan (over-the-counter [OTC]) lijekove i biljne ili vitaminske dodatke.

Zajedno sa svojim potrebnih učinaka, lijek može izazvati neke neželjene učinke. Iako nisu svi od tih nuspojava mogu se pojaviti, ako se ne javljaju oni svibanj trebate liječničku pomoć.

Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava

Neke nuspojave mogu se pojaviti da se obično ne treba liječničku pomoć. Ove nuspojave mogu otići tijekom liječenja kako vaše tijelo prilagođava na medicini. Također, svoj zdravstveni djelatnik može biti u mogućnosti da vam reći o načinima sprječavanja ili smanjivanja neke od ovih nuspojava. Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava i dalje ili su smetnja ili ako imate bilo kakvih pitanja o njima

Ostale nuspojave koje nisu navedene mogu se javiti i kod nekih pacijenata. Ako primijetite bilo kakve druge posljedice, provjerite sa svojim liječnikom.

lurasidone nuspojave

lurasidone

dostupnost Rx recept

Trudnoća Kategorija B Ne dokazano rizik kod ljudi

CSA Raspored N Ni pod kontrolom droga

Povijest Odobrenje povijest Kalendar droga na FDA

Bipolarni poremećaj Seroquel, litij, klonazepam, Klonopin, Abilify, Lamictal, kvetiapin, depakote, risperidon, lamotrigin, olanzapin, Zyprexa

Shizofrenija Seroquel Abilify, kvetiapin, risperidon, olanzapin, Zyprexa, Risperdal, Latuda, aripiprazol Geodon, klozapin, Rexulti