mentalna bolest

Mentalna bolest se odnosi na širok raspon mentalnih stanja zdravlja – poremećaji koji utječu na vaše raspoloženje, razmišljanje i ponašanje. Primjeri duševne bolesti uključuju depresiju, poremećaje anksioznosti, shizofrenije, poremećaja prehrane i ovisnost ponašanja.

Mnogi ljudi imaju zdrastvene probleme s vremena na vrijeme. No briga za mentalno zdravlje postaje mentalna bolest kada se u tijeku znakovi i simptomi uzrokovati česte stres i utjecati na vašu sposobnost da funkcionira.

Duševna bolest može učiniti ako se jadno i može uzrokovati probleme u svakodnevnom životu, kao što je u školi ili na poslu ili osobnim odnosima. U većini slučajeva, simptomi mogu se upravljati s kombinacijom lijekova i razgovor terapiju (psihoterapija).

Znakovi i simptomi duševne bolesti može varirati, ovisno o poremećaju, okolnosti i drugih čimbenika. Duševne bolesti simptomi mogu utjecati na osjećaje, misli i ponašanja.

Primjeri znakova i simptoma uključuju

Ponekad simptomi poremećaja mentalnog zdravlja pojavljuju se kao fizičke probleme, kao što su bol u želucu, bol u leđima, glavobolju ili druge neobjašnjive bolovi.

Ako imate bilo kakve znakove ili simptome duševne bolesti, kod svog primarnog pružatelja skrbi ili stručnjaku mentalnog zdravlja. Većina mentalne bolesti ne poboljšaju na vlastitu, a ako se ne liječi, mentalna bolest se može pogoršati s vremenom i uzrokovati ozbiljne probleme.

Kada posjetiti liječnika

Ako imate suicidalne misli

Suicidalne misli i ponašanje su zajednički s nekim psihičkim bolestima. Ako mislite da ste svibanj povrijediti sebe ili pokušaju samoubojstvo, dobiti pomoć odmah

Samoubojstvo razmišljanja ne može biti bolji od sebe – na taj način dobiti pomoć.

Pomaganje voljenu osobu

Ako vaš volio jedan pokazuje znakove duševne bolesti, imaju otvorenu i iskrenu raspravu s njim ili s njom o svojoj zabrinutosti. Vi svibanj ne biti u mogućnosti da silom nekoga dobiti profesionalnu pomoć, ali možete ponuditi ohrabrenje i podršku. Također može pomoći vaš volio jedan pronaći kvalificirani mentalno zdravstveni i napraviti termin. Vi svibanj čak biti u mogućnosti da odu zajedno na sastanak.

Što možeš učiniti

Ako vaš volio jedan je učinio sebi štetu ili je s obzirom na to, uzmi osobu u bolnicu ili pozvati hitnu pomoć.

Što očekivati ​​od svog liječnika

Duševne bolesti, općenito, smatra se da su uzrokovane različitim genetičkih i okolišnih čimbenika

Određivanje koje mentalne bolesti koju imate

Određeni čimbenici mogu povećati rizik od razvoja problema mentalnog zdravlja, uključujući

Klase duševne bolesti

Mentalna bolest je čest. Oko 1 u 5 odraslih osoba ima mentalnu bolest u bilo kojoj godini. Duševna bolest može početi u bilo kojoj dobi, od djetinjstva pa kasnije odrastu, ali većina početi ranije u životu.

Učinci duševne bolesti mogu biti privremeno ili dugotrajno. Također možete imati više od jednog poremećaja mentalnog zdravlja u isto vrijeme. Na primjer, možda imate depresiju i zlouporabi sredstava ovisnosti.

Mentalna bolest je vodeći uzrok invaliditeta. Neliječena mentalna bolest može uzrokovati ozbiljne emocionalne, bihevioralne i fizičke zdravstvene probleme. Komplikacije ponekad povezane s duševne bolesti uključuju

Bilo da zakazati sastanak sa svojim davateljem usluga primarne zdravstvene zaštite za razgovor o problemima s mentalnim zdravljem ili ste iz pružatelja mentalno zdravlje, kao što je psihijatra ili psihologa, poduzeti korake kako bi se pripremiti za sastanak.

Ako je moguće, uzeti člana obitelji ili prijatelja sa sobom. Netko tko ti je poznat već duže vrijeme može biti u mogućnosti da dijele važne informacije sa svojim davateljem usluga zdravstvene zaštite, uz vaše dopuštenje.

Prije svog imenovanja, napravite popis

Pitanja pitati uključuju

Ne ustručavajte se pitati bilo kakvih pitanja.

Tijekom svog imenovanja, vaš liječnik ili mentalno zdravstveni je vjerojatno da će vam postaviti nekoliko pitanja o vašem raspoloženju, mislima i ponašanju, kao što su

Vaš tim liječenja

Da biste utvrdili dijagnozu i provjerite pratećih komplikacija, možda ćete morati

Lijekovi

Ponekad je teško saznati koji je mentalna bolest može biti uzrok simptoma. No, uzimanje vremena i truda kako bi dobili točnu dijagnozu će pomoći, odrediti odgovarajući tretman.

Psihoterapija

Brain-stimulacije tretmani

Definiranje simptomi za svaki duševne bolesti detaljno su navedeni u Dijagnostički i statistički priručnik za mentalne poremećaje (DSM-5), koje je objavio American; psihijatrijske udruge. Ovaj priručnik se koriste davatelji mentalnog zdravlja u dijagnostici mentalnih stanja i osiguravajuća društva nadoknaditi za liječenje.

Glavne kategorije duševne bolesti su

Vaš liječenja ovisi o vrsti duševne bolesti imate, težini i ono što najbolje radi za vas. U mnogim slučajevima, kombinacija tretmana radi najbolje.

Ako imate blagi mentalnu bolest s dobro kontroliranim simptoma, liječenje iz jedne zdravstvene provider skrbi može biti dovoljna. Međutim, često timski pristup je prikladan kako bi bili sigurni su ispunjeni svi vaši psihijatrijske, medicinske i društvene potrebe. To je osobito važno za teških duševnih bolesti, poput shizofrenije.

Vaš tretman tim može uključivati ​​svoje

Iako psihijatrijski lijekovi ne liječe duševne bolesti, često se može značajno poboljšati simptome. Psihijatrijski lijekovi također mogu pomoći kako bi ostale tretmane, kao što je psihoterapija, učinkovitije. Najbolji lijekovi za vas ovisit će o konkretnoj situaciji i kako vaše tijelo reagira na lijekove.

Neki od najčešće korištenih klasa recept psihijatrijskih lijekova uključuju

Psihoterapija, koji se nazivaju i razgovor terapije, podrazumijeva se govori o svojoj bolesti i srodnih pitanja s davateljem mentalnog zdravlja. Tijekom psihoterapije, učite o svom stanju i na vaše raspoloženje, osjećaje, misli i ponašanje. Sa uvidima i spoznajama vas dobitak, možete naučiti nositi i vještine upravljanja stresom.

Postoje mnoge vrste psihoterapije, svaki sa svojim pristup za poboljšanje mentalno blagostanje. Psihoterapija se često može uspješno završena za nekoliko mjeseci, ali u nekim slučajevima, dugotrajno liječenje može biti potrebna. To se može dogoditi jedan-na-jedan, u grupi ili s članovima obitelji.

Pri odabiru terapeuta, te bi trebao osjećati ugodno i biti sigurni da on ili ona je u stanju slušanja i sluha ono što imate za reći. Isto tako, važno je da vaš terapeut razumije životni put koji je pomogao oblikovati tko ste i kako živite u svijetu.

Brain-Stimulacija tretmani se ponekad koriste za depresiju i druge mentalne zdravstvenih poremećaja. Oni obično rezervirana za situacije u kojima lijekovi i psihoterapija nisu radili. Oni su elektrokonvulzivne terapije Transkranijski magnetska stimulacija, eksperimentalni tretman zove duboko stimulacija mozga i vagus stimulacija živaca.

Pobrinite se da razumijete sve rizike i koristi od bilo preporučeno liječenje.

Ponekad je mentalna bolest postaje toliko teška da vam je potrebno liječenje u psihijatrijskoj bolnici. To se obično preporuča kada se ne može brinuti za sebe ispravno ili kada ste u neposrednoj opasnosti od ozljeđivanja sebe ili nekog drugog.

Opcije uključuju 24-satni stacionarna skrb, djelomični ili dana hospitalizacije, ili stambene tretman, koji nudi privremenu podršku mjesto za život. Druga opcija može biti intenzivni izvanbolničko liječenje.

Zlouporaba droga se obično javlja zajedno s mentalnim bolestima. Često to ometa liječenje i pogoršava duševne bolesti. Ako ne možete prestati koristiti droge ili alkohola na svoje, treba vam tretman. Razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućnostima liječenja.

Radeći zajedno, vi i vaš liječnik može odlučiti koji tretman može biti najbolji, ovisno o simptomima i ozbiljnosti, svoj osobni p, lijekove nuspojave, i drugim čimbenicima. U nekim slučajevima, mentalna bolest može biti tako teška da liječnik ili volio jednom morati voditi svoju brigu dok ste dovoljno dobro da sudjeluju u donošenju odluka.

U većini slučajeva, mentalna bolest neće biti bolje ako pokušate da ga liječiti na svoju ruku, bez profesionalne njege. Ali možete napraviti neke stvari za sebe da će se graditi na svoj plan liječenja

Suočavanje s duševne bolesti je izazovan. Razgovarajte sa svojim liječnikom ili terapeutom o tome kako poboljšati svoje suocavanja sa stresom, te uzeti u obzir ove savjete

Nema siguran način da se spriječi duševne bolesti. Međutim, ako imate neke duševne bolesti, poduzimaju korake za kontrolu stresa, povećati svoju elastičnost i potiče nisko samopoštovanje može pomoći zadržati svoje simptome pod kontrolom. Slijedite ove korake

posjetite svog liječnika

Bolnica i stambenih programa tretmana

Tretman Substance abuse

Sudjelovanje u vlastitoj skrbi