meralgia paresthetica

Meralgia paresthetica je stanje koje karakterizira trnci, ukočenost i gori bol u vanjskom bedro. Uzrok meralgia paresthetica je kompresija živca koji opskrbljuje senzaciju na površinu kože svog bedra.

Uska odjeća, pretilost ili debljanje, i trudnoća su Najčešći uzroci meralgia paresthetica. Međutim, meralgia paresthetica može biti zbog lokalne ozljede ili bolesti, kao što je dijabetes.

U većini slučajeva, meralgia paresthetica može biti razriješen s konzervativnim mjerama, kao što su nošenje blazi odjeću. U težim slučajevima, liječenje može uključivati ​​lijekove za ublažavanje nelagode ili, rijetko, kirurgija.

Pritisak na lateralnog bedrenog živca, koji opskrbljuje senzaciju na svoj nadlaktice, može izazvati ove simptome meralgia paresthetica

Ovi simptomi obično se javljaju samo na jednoj strani tijela, a može pojačati nakon hodanja ili stajanja.

Posavjetujte se s liječnikom ako imate bilo koji od simptoma meralgia paresthetica.

Meralgia paresthetica događa kada lateralnog bedrenog živca – koji opskrbljuju osjet na površini svog vanjskog dijela bedra – postaje komprimirani, ili “stegnut”. Lateralnog bedrenog živca je čisto senzorni živac i ne utječe na vašu sposobnost korištenja mišiće nogu.

Kada posjetiti liječnika

Što možeš učiniti

Kod većine ljudi, ovaj živac prolazi kroz prepone do nadlaktice, bez problema. No, u meralgia paresthetica, lateralnog bedrenog živca ostaje zarobljen – često pod ingvinalni ligament, koji se proteže uz prepone s trbuha na svoj nadlaktice.

Najčešći uzroci ove kompresije su bilo koji uvjet koji povećava pritisak na prepone, uključujući

Što očekivati ​​od svog liječnika

Živca, što može biti zbog dijabetesa ili ozljede pojasa nakon nesreće motornog vozila, na primjer, može uzrokovati meralgia paresthetica.

Što možete učiniti u međuvremenu

Sljedeći uvjeti mogu povećati rizik od meralgia paresthetica

Konzervativni mjere

Evo neke informacije kako bi vam pomoći da dobijete spreman za imenovanje.

Lijekovi

Priprema popis pitanja za svog liječnika će vam pomoći da većinu svog vremena zajedno. Za meralgia paresthetica, neka osnovna pitanja pitati uključuju

kirurgija

Ne ustručavajte se pitati bilo kakvih pitanja.

Vaš liječnik će vjerojatno imate pitanja, također, uključujući

Ako vaš bol je dosadan, over-the-counter (OTC) protiv bolova kao što su acetaminofen (Tylenol, ostalo), ibuprofen (Advil, motrin IB, i ostalo) ili aspirin može biti od pomoći. Također, izbjegavajte usku odjeću.

U većini slučajeva, vaš liječnik može postaviti dijagnozu meralgia paresthetica na temelju svoje povijesti bolesti i fizikalnog pregleda. On ili ona može dodirnuti utjecati nogu, molimo vas da opisati bol, te vas molimo da se prati specifičnu lokaciju trnci ili bolno područje na svoje noge.

Kako bi se isključila druga stanja, liječnik može preporučiti

Liječenje meralgia paresthetica fokusira na olakšavanja kompresiju živca.

Konzervativni mjere su na snazi ​​za većinu ljudi, a bol se obično događa u roku od nekoliko mjeseci. Oni uključuju

Ukoliko simptomi potraju dulje od dva mjeseca ili tvoj bol je žestoko, liječenje može uključivati

Rijetko, kirurgija za dekompresiju živaca smatra. Ova opcija je samo za osobe s teškim i dugotrajnim simptomima.

Sljedeće mjere self-care može pomoći liječiti i spriječiti meralgia paresthetica

posjetite svog liječnika