metoksalen

Metoksalen s UV zračenja treba koristiti samo liječnici koji imaju posebnu stručnost u dijagnostici i liječenju psorijaze i koji imaju posebnu obuku i iskustvo u photochemotherapy. Photochemotherapy treba ograničiti na bolesnike s teškim, neposlušan, onemogućavanje psorijazu koja nije adekvatno reagiraju na druge oblike liječenja. Rizici terapije uključuju oštećenja oka i starenje kože i rak kože (uključujući melanom). Meke želatinske kapsule ne smije se koristiti naizmjenično s uobičajenim metoksalen tvrde želatinske kapsule zbog veće biodostupnosti i ranije Fotosensitizacija podešenom vremenu.

Koristi za metoksalen

Terapijski Klasa: metabolita

Kemijski Klasa: psoralen

Metoksalen također koristi s ultraljubičastim svjetlom u liječenju bijelih krvnih stanica. Ovaj tretman se zove photopheresis i koristi se za liječenje kožnih problema povezanih s mycosis fungoides, što je vrsta limfoma.

Metoksalen također se može koristiti i za druge uvjete utvrđene od strane liječnika.

metoksalen je dostupna samo sa svojim liječnikom recept.

Jednom je lijek odobren za stavljanje na tržište za određenu uporabu, iskustvo može pokazati da je i korisno za druge zdravstvene probleme. Iako su ove namjene nisu uključeni u označavanje proizvoda metoksalen koristi u nekih bolesnika sa sljedećim medicinskim uvjetima

Pri odlučivanju da koristite lijekove, rizici od uzimanja lijeka se mora odvagnuti dobro što će učiniti. To je odluka vi i vaš liječnik će učiniti. Za metoksalen, sljedeći treba uzeti u obzir

Prije Korištenje metoksalen

Metoksalen je vrlo jak lijek koji povećava osjetljivost kože na suncu. Osim što uzrokuje ozbiljne opekline ako nije pravilno koristi, to je izvijestio da se poveća šanse za rak kože i katarakte. Također, kao i previše sunca, PUVA može uzrokovati prijevremeno starenje kože. Stoga metoksalen treba koristiti samo prema uputama i to ne bi trebao biti korišten samo za sunčanje. Prije korištenja metoksalen, budite sigurni da ste razgovarali o njegovu upotrebu sa svojim liječnikom.

Obavijestite svog liječnika ako ste ikada imali bilo kakve neobične ili alergijsku reakciju na metoksalen ili bilo koje druge lijekove. Isto tako obavijestite svog zdravstvenog radnika ako imate bilo koje druge vrste alergija, kao što je na hranu, boje, konzervansi, ili životinja. Za bezreceptnih proizvoda, pažljivo pročitajte etiketu ili uputstvo sastojaka.

Neke od nuspojava su više vjerojatno da će se pojaviti u djece do 12 godina starosti, jer ova djeca mogu biti osjetljiviji na učinke metoksalen.

Mnogi lijekovi nisu posebno proučavao u starijih ljudi. Dakle, to se ne može znati da li oni funkcioniraju na isti način na koji to rade u mlađih odraslih osoba, ili ako oni uzrokuju različite nuspojave ili problema u starijih ljudi. Nema specifične informacije uspoređuju korištenje metoksalen u starijih osoba s upotrebu u drugim dobnim skupinama.

Nema odgovarajućih studija u žena za određivanje rizika za dojenče prilikom korištenja ovog lijeka tijekom dojenja. Vaganje potencijalne koristi protiv potencijalnih rizika prije uzimanja ovog lijeka tijekom dojenja.

Iako određeni lijekovi ne smiju se koristiti zajedno na sve, u drugim slučajevima dvije različite lijekovi mogu se koristiti zajedno, čak i ako se interakcija može dogoditi. U tim slučajevima, vaš liječnik svibanj želite promijeniti dozu ili mogu biti potrebne druge mjere opreza. Kada uzimate metoksalen, posebno je važno da svom liječniku znati ako uzimate bilo koji od lijekova navedenih u nastavku. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

Korištenje metoksalen s bilo kojom od sljedećih lijekova obično se ne preporuča, ali može biti potrebna u nekim slučajevima. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Korištenje metoksalen s bilo kojom od sljedećih lijekova može uzrokovati povećani rizik od određenih nuspojava, ali s obje droge može biti najbolji tretman za vas. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Određeni lijekovi ne smiju se koristiti na ili oko vremena jesti hranu ili jesti određene vrste hrane, jer može doći do interakcije. Korištenje alkohola ili duhana s određenim lijekovima može uzrokovati interakcije da se dogodi. Porazgovarajte sa svojim liječnikom, korištenje lijeka s hranom, alkohola ili duhana.

Prisutnost drugih medicinskih problema mogu utjecati na korištenje metoksalen. Provjerite jeste li reći svom liječniku ako imate bilo kakve druge zdravstvene probleme, osobito

Jesti određene namirnice dok uzimate metoksalen može povećati osjetljivost vaše kože na suncu. Da bi to spriječili, izbjegavajte jesti limes, smokve, peršin, parsnips, senf, mrkva, celer i dok se liječite metoksalen.

Metoksalen obično dolazi s uputama bolesnika. Pročitajte ih pažljivo prije korištenja metoksalen.

metoksalen može trajati 6 do 8 tjedana kako bi stvarno pomoći Vaše stanje. Ne povećati količinu metoksalen uzimate ili dosta vremena provode na suncu ili pod ultraljubičastom svjetiljkom. To neće učiniti lijek djelovati bilo brže, a može dovesti do ozbiljnih opeklina.

Ako metoksalen uznemirila vaš želudac

Doza metoksalen biti različit za različite pacijente. Slijedite liječničke naloge ili upute na etiketi. Sljedeće informacije uključuje samo prosječne doze metoksalen. Ako vaš doza je različita, nemojte ga mijenjati, osim ako vam liječnik ne kaže da to učinite.

Količina lijeka koji se uzme ovisi o snazi ​​i medicine. Isto tako, broj doza uzmete svaki dan, vrijeme dopušteno između doza i duljina vremena uzmete lijek ovise o medicinski problem za koji koristite lijek.

Nazovite svog liječnika ili ljekarnika za upute.

Ako ste dugo u uzimanju, ili propustiti uzimanje, doza metoksalen, obavijestite svog liječnika tako da svjetlo tretman može biti pomaknut. Sjeti se da je izlaganje suncu ili ultraljubičastom svjetlu se mora održati određeni broj sati nakon što se lijek ili neće raditi. Za bolesnika koji uzimaju u tvrde želatinske kapsule, to je 2 do 4 sata. Za bolesnika koji uzimaju se u meke želatinske kapsule, je to 1 ½ do 2 sata. Ako imate bilo kakvih pitanja o tome, provjerite sa svojim liječnikom.

Pravilna uporaba metoksalen

Spremite lijek u zatvorenom spremniku na sobnoj temperaturi, dalje od izvora topline, vlage i svjetla. Čuvati od smrzavanja.

Čuvati izvan dohvata djece.

Nemojte držati zastarjeli lijek ili lijek više nije potreban.

Vaš liječnik treba provjeriti svoj napredak na redovite posjete kako bi bili sigurni metoksalen radi, a da ne uzrokuju neželjene učinke. pregledi očiju treba biti uključen.

metoksalen povećava osjetljivost kože i usana na suncu. Prema tome, izloženost suncu, čak i kroz prozorsko staklo ili na oblačan dan, može uzrokovati ozbiljne opekline. Ako morate izaći tijekom dana

Ako imate bilo kakvih pitanja o tome, provjerite sa svojim liječnikom.

Vaša koža može i dalje biti osjetljiv na sunčevu svjetlost već neko vrijeme nakon tretmana metoksalen. Koristite dodatni oprez najmanje 48 sata nakon svakog tretmana ako planirate provesti bilo koje vrijeme na suncu. Osim toga, ne sunčati se u bilo kojem trenutku za vrijeme trajanja tretmana s metoksalen.

Za 24 sata nakon što se svaki dozu metoksalen, vaše oči trebaju biti zaštićene tijekom dana s posebnim wraparound sunčane naočale koje potpuno blokiraju ili apsorbiraju ultraljubičasto svjetlo (obične sunčane naočale nisu adekvatni). Ovo je kako bi se spriječilo katarakte. Vaš liječnik će vam reći kakav sunčane naočale za korištenje. Ove naočale treba nositi čak iu posrednom svjetlu, kao što je svjetlo dolazi kroz prozorska stakla ili na oblačan dan.

Mjere opreza tijekom korištenja metoksalen

metoksalen može uzrokovati vaša koža postane suha ili svrbi. Međutim, provjerite sa svojim liječnikom prije primjene bilo za vašu kožu za liječenje ovog problema.

Zajedno sa svojim potrebnih učinaka, lijek može izazvati neke neželjene učinke. Iako nisu svi od tih nuspojava mogu se pojaviti, ako se ne javljaju oni svibanj trebate liječničku pomoć.

Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava

Neke nuspojave mogu se pojaviti da se obično ne treba liječničku pomoć. Ove nuspojave mogu otići tijekom liječenja kako vaše tijelo prilagođava na medicini. Također, svoj zdravstveni djelatnik može biti u mogućnosti da vam reći o načinima sprječavanja ili smanjivanja neke od ovih nuspojava. Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava i dalje ili su smetnja ili ako imate bilo kakvih pitanja o njima

Liječenje s metoksalen obično uzrokuje blagi crvenjenje kože 24 do 48 sati nakon tretmana. To je očekivani učinak i nema razloga za zabrinutost. Međutim, provjerite sa svojim liječnikom odmah ako vaša koža postaje upaljeno i crveno ili mjehura.

Postoji povećan rizik od razvoja raka kože nakon upotrebe metoksalen. Trebali biste provjeriti svoje tijelo redovito i pokazati vaš liječnik nikakve kože ranice koje ne zarastaju, nove kožne izrasline i izraslina na koži koje su se promijenile na način na koji oni izgledaju ili osjetiti.

Prijevremenog starenja kože mogu se pojaviti kao posljedica produženog metoksalen terapije. Ovaj efekt je trajno i je slično onome što se događa kada se osoba sunbathes za dugo vremena.

metoksalen nuspojave

metoksalen

Ostale nuspojave koje nisu navedene mogu se javiti i kod nekih pacijenata. Ako primijetite bilo kakve druge posljedice, provjerite sa svojim liječnikom.

dostupnost Rx recept

Trudnoća Kategorija D Pozitivan dokaz rizika

CSA Raspored N Ni pod kontrolom droga

Povijest Odobrenje povijest Kalendar droga na FDA

Kožni T-stanični limfom bexarotene, Targretin, vorinostat, Actimmune, interferon gama-1b, romidepsin, Zolinza, Istodax, Targretin gel, 8-MOP

Psorijaza Humira®, metotreksat, Remicade, ciklosporin, Stelara, infliksimab, adalimumab, acitretin, Soriatane, Trexall, Neoral®, Gengraf