mogućnosti liječenja raka pluća

Kada razmišljate o liječenju raka pluća, to pomaže da znaju što više o svom bolesti kao što možete, a posebno o vrsti imate. To pomaže vam i vaš liječnik zna koje terapije su više vjerojatno da će pomoći. Većina ljudi ima rak pluća ne-malih stanica (NSCLC), a oko 10% do 15% ima rak pluća malih stanica.

Dijagnostika i prognostički faktor; Prognoza za malignih mesothelioma je teško procijeniti dosljedno, jer postoji velika varijabilnost u vremenu prije dijagnoze, a stopa progresije bolesti. U velikoj retrospektivnoj serijama pacijenata pleuralnog mezotelioma, važni prognostički čimbenici su pronađeni biti: [1,2] [Razina dokaza: 3iiiA; Faza; Dob; Status izvedbe; Histologija; Prognostički sustav bodovanja; Dva prognostički bodovni sustavi su razvijeni za …

Svaki tretman za rak pluća će imati različite nuspojave, kao što su bol, mučninu i osjećaj slabosti ili umora. Kada ste odabiru terapije, pitajte svog liječnika da objasni kako to može učiniti ako se osjećate tijekom i nakon tretmana. To će vam pomoći da znate što možete očekivati ​​prije nego što počnete.

Najčešći tretmani su

Kirurgija. To je opcija kada se rak nije proširio predaleko u svom tijelu. To je obično najbolji način za liječenje NSCLC. Osobe koje boluju od raka pluća malih stanica obično ne dobiti operaciju. Vaš liječnik može ukloniti dio pluća koji ima tumor i tkivo oko njega, ili ste svibanj morati imati cijeli pluća uklonjen. Možda ćete također trebati zračenja ili kemoterapije nakon operacije.

Nakon operacije, morat ćete ostati u bolnici za oko tjedan dana da ozdravi prije nego što idete kući da se oporavi.

Da li se bolest proširila na svom bod; Nuspojave liječenje može čauš; Vaša dob i opće healt; Vaše postavke i što želite dobiti od liječenja

Radiofrekvencija ablacija. Osobe s NSCLC koji ne mogu imati operaciju mogu dobiti ovaj tretman. Tanka igla prolazi kroz kožu sve dok ne dodirne tumor unutar vašeg pluća. Zatim električna struja grije i ubija stanice raka. To je opcija za tumore da liječnici ne smiju biti u mogućnosti ukloniti kirurškim putem.

Radijacija. Liječnici ne koristite stroj ukazati visoko-energetske X-zrake na tumora da ga uništi. Ona radi za NSCLC i rak pluća malih stanica. Možete dobiti tretmane zračenja nekoliko dana u vremenu od nekoliko tjedana. Možda ćete ga dobiti prije operacije kako bi se smanjio tumor kako bi se lakše ukloniti, ili nakon operacije ubiti stanice raka ostavili. On također može pomoći osloboditi neke od simptoma raka pluća, kao što su bol ili krvarenje.

Kemoterapija. Ovaj tretman koristi lijekova za ubijanje stanica raka u tijelu. To je opcija za obje vrste raka pluća. Možda ćete ga prije ili poslije operacije, ili kao svoj glavni tretman opciju ako operacija ne će raditi za vas. Vaš liječnik može propisati jednu vrstu kemoterapije droge ili kombinaciju različitih. Vi ćete ih dobiti kroz IV u centru za pročišćavanje ili bolnice. To može potrajati nekoliko rundi tretmana tijekom nekoliko dana ili tjedana.