mometazon (nazalno) opis i brand imena

Mometazon sprej za nos koristi se za liječenje i prevenciju simptoma (npr začepljen ili curenje iz nosa, svrbež kihanje) sezonskog (kratkoročno) i višegodišnje (tijekom cijele godine) alergijski rinitis (peludna groznica). Ovaj lijek se koristi za liječenje nosni polipi u odraslih.

Mometazon pripada obitelji lijekova poznatih kao kortikosteroida (kortizona nalik lijekova). Djeluje tako što spriječava određene stanice u objavljivanju tvari koje uzrokuju alergijsku reakciju.

Ovaj lijek je dostupan samo sa svojim liječnikom recept.

Ovaj proizvod je dostupan u sljedećim oblicima doza

Pri odlučivanju da koristite lijekove, rizici od uzimanja lijeka se mora odvagnuti dobro što će učiniti. To je odluka vi i vaš liječnik će učiniti. Za ovaj lijek, sljedeće treba uzeti u obzir

Obavijestite svog liječnika ako ste ikada imali bilo kakve neobične ili alergijsku reakciju na ove lijekove ili bilo kojim drugim lijekovima. Isto tako obavijestite svog zdravstvenog radnika ako imate bilo koje druge vrste alergija, kao što je na hranu, boje, konzervansi, ili životinja. Za bezreceptnih proizvoda, pažljivo pročitajte etiketu ili uputstvo sastojaka.

Odgovarajuće studije nisu provedena na odnos dobi na učinke mometazon nazalni sprej za liječenje simptoma alergijskog rinitisa u djece mlađe od 2 godine, kako bi se spriječilo sezonskog alergijskog rinitisa u djece mlađe od 12 godina starosti, a za liječenje nosni polipi u djece mlađe od 18 godina. Sigurnost i učinkovitost nisu utvrđene.

Sprej

Odgovarajuće studije provedene do sada nisu pokazali gerijatrijskih specifične probleme koje bi se ograničava korisnost salmeterol sprej za nos u starijih osoba.

Alergije

Nema odgovarajućih studija u žena za određivanje rizika za dojenče prilikom korištenja ovog lijeka tijekom dojenja. Vaganje potencijalne koristi protiv potencijalnih rizika prije uzimanja ovog lijeka tijekom dojenja.

pedijatrijski

Iako određeni lijekovi ne smiju se koristiti zajedno na sve, u drugim slučajevima dvije različite lijekovi mogu se koristiti zajedno, čak i ako se interakcija može dogoditi. U tim slučajevima, vaš liječnik svibanj želite promijeniti dozu ili mogu biti potrebne druge mjere opreza. Kada uzimate ovaj lijek, posebno je važno da svom liječniku znati ako uzimate bilo koji od lijekova navedenih u nastavku. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

gerijatrijske

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova obično se ne preporuča, ali može biti potrebna u nekim slučajevima. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova može uzrokovati povećani rizik od određenih nuspojava, ali s obje droge može biti najbolji tretman za vas. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Trudnoća

Dojenje

Interakcije lijekova

Određeni lijekovi ne smiju se koristiti na ili oko vremena jesti hranu ili jesti određene vrste hrane, jer može doći do interakcije. Korištenje alkohola ili duhana s određenim lijekovima može uzrokovati interakcije da se dogodi. Porazgovarajte sa svojim liječnikom, korištenje lijeka s hranom, alkohola ili duhana.

Prisutnost drugih medicinskih problema mogu utjecati na uporabu ovog lijeka. Provjerite jeste li reći svom liječniku ako imate bilo kakve druge zdravstvene probleme, osobito

Ostale interakcije

Koristite ovaj lijek samo kao režiji liječnika. Nemojte koristiti više od ovog lijeka nego što vaš liječnik naredio, jer to može povećati šanse za apsorpciju preko sluznice nosa i rezultirati neželjenim efektima.

Druge zdravstvene probleme

Ovaj lijek obično dolazi s uputi o lijeku. Pročitajte i pažljivo slijedite upute. Pitajte svog liječnika ako imate bilo kakvih pitanja.

Doziranje

Ovaj lijek je za uporabu samo u nosu. Nemojte ga dobiti u vašim očima. Ako to ne doći u oči, isperite ih vodom odmah i nazovite svog liječnika.

Da bi ovaj lijek koji će vam pomoći, ona se mora koristiti redovito po nalogu svog liječnika. Ovaj lijek obično počinje raditi u oko 2 dana, ali i do 2 tjedna može donijeti prije nego što osjetite svoje pune efekte.

Provjerite sa svojim liječnikom prije uzimanja ovog lijeka za nosne probleme, osim onog za koji je propisana, jer to ne bi trebao biti korišten na mnogim bakterijskih, virusnih ili gljivičnih infekcija nosne.

Koristiti

Doza ovog lijeka će biti drugačiji za različite pacijente. Slijedite liječničke naloge ili upute na etiketi. Sljedeće informacije uključuje samo prosječne doze ovog lijeka. Ako vaš doza je različita, nemojte ga mijenjati, osim ako vam liječnik ne kaže da to učinite.

Količina lijeka koji se uzme ovisi o snazi ​​i medicine. Isto tako, broj doza uzmete svaki dan, vrijeme dopušteno između doza i duljina vremena uzmete lijek ovise o medicinski problem za koji koristite lijek.

Ako propustite dozu ovog lijeka, uzmite je što je prije moguće. Međutim, ako je uskoro vrijeme za sljedeću dozu, preskočite propuštenu dozu i vratite se na svoje redovno doziranje raspored. Ne dvostruko dozu.

Spremite lijek u zatvorenom spremniku na sobnoj temperaturi, dalje od izvora topline, vlage i svjetla. Čuvati od smrzavanja.

Čuvati izvan dohvata djece.

Nemojte držati zastarjeli lijek ili lijek više nije potreban.

Pitajte svog liječnikom kako bi trebali raspolagati bilo kojeg lijeka ne koristite.

Bacite bočicu nakon što ste koristili 120 sprejevi od njega, čak i ako postoji još neki lijek ostaje u njemu. To je najbolje pratiti broja sprejevi koji se koriste tako da ćete znati kada je vrijeme da se baci bocu daleko.

Vrlo je važno da Vaš liječnik vas ili vaše dijete provjeriti u redovitim posjetima za bilo kakve probleme ili neželjenih učinaka koje mogu biti uzrokovane ovim lijekom.

Ovaj lijek može izazvati gljiva infekcija usta ili grla (kos). Obavijestite svog liječnika odmah ako imate bijele mrlje u ustima ili grlu, ili bol kada jede ili gutanja.

propustili dozu

Ovaj lijek može povećati rizik od problema s nosom. Provjerite sa svojim liječnikom odmah, ako ste vi ili vaše dijete imate krvave sluzi, čireve unutar nosa ili neobjašnjive krvarenja iz nosa dok koristite ovaj lijek.

skladištenje

Ako Vi ili Vaše dijete imate poteškoća s disanjem ili teško disanje, ili bilo alergijske reakcije na ovaj lijek, prestati uzimati lijek i provjerite sa svojim liječnikom što je prije moguće.

Izbjegavajte bliski kontakt s bilo kim tko ima vodene kozice ili ospice, ako nikada nisu imali ove uvjete prije. To je posebno važno za djecu. Obavijestite svog liječnika odmah ako mislite da ste bili izloženi vodene kozice ili ospice.

Korištenje previše ovog lijeka ili ga koristi za dugo vremena može povećati rizik od imaju problema nadbubrežne žlijezde. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako ste vi ili vaše dijete ima više od jednog od tih simptoma dok koristite ovaj lijek: pomračenje kože, proljev, vrtoglavica, nesvjestica, gubitak apetita, mentalne depresije, mučnina, osip na koži, neuobičajen umor ili slabost ili gubitak težine.

Ovaj lijek može uzrokovati djeca rasti sporije nego inače. Razgovarajte s Vašeg djeteta liječniku ako imate bilo kakve nedoumice.

Ako vas ili vašeg djeteta simptomi ne poboljšaju u roku od nekoliko dana ili ako se pogoršaju, provjerite sa svojim liječnikom.

Nemojte uzimati druge lijekove osim ako su o tome sa svojim liječnikom. To uključuje recept ili neprepisan (over-the-counter [OTC]) lijekove i biljne ili vitaminske dodatke.

Zajedno sa svojim potrebnih učinaka, lijek može izazvati neke neželjene učinke. Iako nisu svi od tih nuspojava mogu se pojaviti, ako se ne javljaju oni svibanj trebate liječničku pomoć.

Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava

Neke nuspojave mogu se pojaviti da se obično ne treba liječničku pomoć. Ove nuspojave mogu otići tijekom liječenja kako vaše tijelo prilagođava na medicini. Također, svoj zdravstveni djelatnik može biti u mogućnosti da vam reći o načinima sprječavanja ili smanjivanja neke od ovih nuspojava. Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava i dalje ili su smetnja ili ako imate bilo kakvih pitanja o njima

Ostale nuspojave koje nisu navedene mogu se javiti i kod nekih pacijenata. Ako primijetite bilo kakve druge posljedice, provjerite sa svojim liječnikom.