neutropenija kada posjetiti liječnika

Neutropenija (noo-troe-TJ-nee-uh) je nenormalno niska razina neutrofila. Neutrofili su najčešći tip bijelih krvnih stanica je važno da se bori off infekcije – osobito one uzrokovane bakterijama.

Za odrasle, broji manje od 1500 neutrofila mikrolitri krvi smatraju se neutropenije. Za djecu, broj stanica ukazuje na neutropeniju mijenja se s dobi.

Neki ljudi imaju niže od prosjeka neutrofila broji, ali ne i povećana opasnost od infekcije. U tim situacijama je njihova neutropenija nije briga. Neutrofila broji manje od 1.000 neutrofili mikrolitri – a posebice broji manje od 500 neutrofila mikrolitri – uvijek smatra neutropenija, gdje se i normalni bakterije iz usta i probavnog trakta može uzrokovati ozbiljne infekcije.

Kemoterapija karcinoma je vjerojatno najčešći uzrok neutropenije. Osobe s kemoterapijom vezane neutropenije su skloni infekcijama, dok oni čekaju svoje brojanje stanica da se oporavi.

Neutrofili su proizvedeni u koštanoj srži – spužvasto tkivo unutar neke od svojih većih kostiju. Sve što narušava proizvodnju neutrofila može dovesti do neutropenije.

Neutropenija se obično nalazi kada vaš liječnik narudžbe testovi za stanje ste već doživljava. To je rijetko neutropenija biti otkriveni neočekivano ili slučajno.

Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome što vaši rezultati testa znače. Neutropenija i rezultati iz ostalih testova može ukazivati ​​na uzrok vaše bolesti. Ili, vaš liječnik može predložiti druge testove kako bi dodatno provjerite svoje stanje.

Jer neutropenija vas čini ranjivim na bakterijske i gljivične infekcije, liječnik će vjerojatno savjetovati određene mjere opreza. To često uključuju nosio masku za lice, izbjegavajući bilo tko s prehladom, a pranje ruku redovito i temeljito.

posjetite svog liječnika