niske doze (low-estrogen) i ultra-niske doze kontracepcijske pilule i nuspojave

Vjerojatno znate da je pilula ima hormona u njemu do vas iz uzimajući trudna. Većina verzije imaju kombinaciju estrogena i progesterona. Neki imaju više estrogena u njima od drugih. Dok manje hormona zvuči kao dobra stvar – a to je uglavnom – trebali biste znati nedostatke kada vaganje svoj izbor.

Vaša kontrola rađanja opcije

kontracepcijske pilule (koji se nazivaju oralni kontraceptivi) rade dobro. Kvaka je u tome što više estrogena te uzeti, to je vjerojatnije da su imati nuspojave kao što su glavobolja, mučnina, bolnih grudi i rijetke, ali potencijalno fatalnih krvnih ugrušaka.

Kada je pilula prvi izašao u 1960, imala je 150 mikrograma estrogena. Nuspojave su bile česte, a to formula je ubrzo skinut s tržišta. Danas, najviša doza dostupna je 50 mikrograma estrogena, ali čak i da se rijetko propisana više.

Danas, većina pilule imaju 35 mikrograma ili manje estrogena, iznos koji je općenito naziva “niska doza”. Ove tablete su i sigurna i učinkovita za većinu žena. Ali neki ljudi ne bi trebali koristiti ih, tako da bi trebao razgovarati sa svojim liječnikom o svom zdravlju i navikama (poput pušenja).

Neki primjeri niskih doza pilule su

U posljednjih nekoliko godina došlo je do trend još niže razine hormona. “Ultra-low-doze” pilule imaju 20 mikrograma estrogena ili manje. Neki primjeri su

Ultra-low-doze tableta Čini se da su jednako dobri u sprečavanju trudnoće kao viši opcije dozom. Oni također dolaze s nižim rizikom od nuspojava kao što su glavobolje i zadržavanja tekućine.

Oni imaju tendenciju da rade posebno dobro u perimenopauzi žena. To su žene koje su još uvijek uzimajući razdoblja, ali imaju simptome menopauze poput valunga i neredovite mjesečnice.