živi s ozljedom leđne moždine – pregled tema

Jedna ozljeda leđne moždine je oštećenje leđne moždine. Leđna moždina je mekan snop živaca koji se proteže od baze mozga do donjeg dijela leđa. Ona prolazi kroz kičmeni kanal, tunel formira rupa u kosti kralježnice. Koštanog kralježnice štiti leđnu moždinu.

Jedna ozljeda leđne moždine može biti potpun ili nepotpun. Osoba s potpunim ozljede nema nikakav osjećaj ili kretanja ispod razine ozljede. U nepotpunom ozljedom, osoba još uvijek ima osjećaj ili kretanje u zahvaćenom području.

Jedna ozljeda leđne moždine obično događa zbog iznenadne teške udarca u kralježnici. Često je to posljedica prometne nesreće, pada, pucanj, ili sportske nesreće. Ponekad leđna moždina je oštećena infekcije ili spinalne stenoze, ili od rođenja mana, kao što je spina bifida.

U bolnici, liječenje počinje odmah kako bi se spriječilo više štete kralježnice i leđne moždine. Koraci su poduzete kako bi dobili svoj krvni tlak stabilan i pomoći vam da disati. Vi svibanj dobiti steroidni lijek za smanjenje oteklina leđne moždine. Niz testova su učinili. To uključuje RTG kralježnice, CT, MRI, i ultrazvuk bubrega. Ovi testovi se ponavljaju tijekom vremena kako bi provjerili kako radite.

Nekoliko dana nakon ozljede, od vas će biti testirani vidjeti kako reagirate na pinpricks i lagani dodir po cijelom tijelu. Liječnik će zatražiti da se presele na različite dijelove tijela i testirati snagu svojim mišićima. Ovi testovi pomoći liječnik zna koliko je teška ozljeda i koliko je vjerojatno da bi mogao vratiti neki osjećaj i pokret. Većina oporavak javlja u prvih 6 mjeseci.

Ozljeda sredini leđa obično utječe na noge (paraplegija); Ozljeda vrata mogu utjecati na ruke, prsa i noge (quadriplegia).